Hvad skal jeg arbejde med? Og kan det være okay “bare” at gå på arbejde for at tjene penge til fritiden?
Få svaret i brevkassen af karrierecoach, Lotte Stjerne.
***
Hej Lotte 😊
Jeg har fulgt dig et stykke tid på de sociale medier og tager mig selv i at nikke genkendende til det du poster derinde, så håber du her kan komme med lidt råd og vejledning til min situation.
Så hold tungen lige i munden, here we go…
Ved egentlig ikke helt hvor jeg skal starte. Jeg er frustreret. Faktisk over mange ting angående mit arbejdsliv. Men her kommer lige lidt information først. Jeg er 29 år. Jeg har færdiggjort en professionsbachelor tilbage i 2018, dette er en bred uddannelse, og jeg er i tvivl om hvilke jobs jeg i det hele taget kan søge med den.
Derefter skete der ting, som gjorde at jeg fik andet arbejde og oplevelser, som ikke var relateret til min uddannelse, og det var jeg egentlig glad for. Men det er slut nu, og jeg føler jeg står ved start og skal finde ud af meningen med livet, altså arbejdslivet.
Og her kommer al min frustration så
Jeg har aldrig vidst hvad jeg ville og ved det stadig ikke. Og jeg KAN IKKE komme frem til noget. Jeg er den type der går på arbejde for at kunne holde fri. Jeg bliver ofte, faktisk altid, mødt af spørgsmålet ” jamen, hvad vil DU gerne, hvad interesserer dig” hvilket jo er det jeg ikke ved.
Jeg mangler lidt en person, en slags jobvejleder, som kan fortælle mig hvad de bedste muligheder vil være for mig, med den baggrund jeg har. Men findes sådan en?
Derudover er der opstået en ny frustration. Jeg har nu et par gange oplevet at blive lidt begejstret for et job, men blot for at finde ud af det ikke kan lade sig gøre for mig (fordi jeg ikke er interesseret i at tage en helt ny uddannelse og det kræver det åbenbart).
Jeg får også tit at vide at ”man jo bare kan skifte job, for næsten ingen ender med det de startede med” men hvorfor føler jeg så, at jeg løber mod en mur, hver gang jeg finder noget jeg bare er lidt klar på?
Hvad kan jeg sige, HJÆLP!
Håber ikke du er stået af endnu, men at du vil dele lidt af dine tanker om mit kaos.
De bedste hilsner
Heidi
***
Hvad skal jeg arbejde med? Lad os se på det.
Kære Heidi
Tusind tak for din besked! Dejligt at du kan finde inspiration i det, jeg lægger ud på de sociale medier. Det er skønt at høre og jeg håber selvfølgelig også, at du kan få et par nye perspektiver på dit arbejdsliv i forhold til, hvad du skal arbejde med.
Jeg tror, mange af os, der har taget en bred uddannelse har stået med den samme frustration som dig. For hvordan vælger man, når jobbet ikke nødvendigvis ligger i forlængelse af uddannelsen – og ikke mindst når mange veje kan være den rigtige?
Det er altså bare nemmere, når man uddanner sig til noget helt konkret som advokat eller sygeplejerske. Selvom de færreste nok oplever at have et statisk arbejdsliv alligevel, fordi teknologien og den generelle udvikling ændrer brancher sig hele tiden.
Du beskriver, at du har haft et job, der ikke var relateret til din uddannelse. Nogle gange kan det føles som om, at tilfældighederne bestemmer retningen. Det kan være (mere end) okay i en periode, når muligheder opstår – præcis som du beskriver. For på den måde fik du erfaringer, som du ellers ikke ville have fået, hvis du havde gået “den lige vej”.
Jeg forstår godt, at det kan føles som om, at du er rykket tilbage til start. Men husk, at du har fået nogle gode erfaringer med i bagagen og når du endda beskriver dem som positive, så er det jo bestemt ikke spildt – lige meget om du vil videre i samme retning eller om du vil noget helt andet.
Og hvis du var glad i dit seneste job, var det måske muligt at finde noget, der minder om det?
Når du søger efter mening, så husk …
At finde meningen med livet – også selvom det “kun” er arbejdslivet – er en stor opgave. Det er også en opgave, som mange går gennem et helt liv uden at komme helt i mål med. Derfor lægger du nok også lidt for meget pres på dine skuldre, når du tænker, at du skal kunne svare på spørgsmålet hurtigst muligt.
Jeg har arbejdet med karrierecoaching i en del år efterhånden og jeg har heller ikke det endegyldige svar – selvom jeg har gjort meget for at finde det:)
Til gengæld kender jeg efterhånden de byggesten, som et godt arbejdsliv består af. Det betyder, at du kan indstille eftersøgningen efter “det eneste ene” job – og i stedet stille skarpt på de mulige veje, du kan gå.
Kan du mærke, at presset på dine skuldre er blevet lidt mindre allerede?
Det håber jeg.
Hvad skal jeg arbejde med – og hvor vigtigt er det?
Du skriver, at du er typen, der går på arbejde for at holde fri. Det er der jo på ingen måde noget i vejen med.
Alligevel beskriver du også, hvordan det frustrerer dig rigtig meget, at du ikke ved, hvad du vil.
Jeg kan ikke helt læse mig frem til, om frustrationen kommer af andres spørgsmål og forventning til, at du skal finde mening i et job. Eller om du er frustreret, fordi du selv føler, at du mangler mening.
Prøv lige at mærke efter, hvilken del der fylder mest?
Er det andres forventninger til dig og din arbejdsglæde – eller er det dine egne?
Hvis det handler om andres forventninger, så kan du med fordel lave en kort, lukket sætning, du kan sige, når nogen spørger til dit arbejdsliv. Du kan f.eks. sige noget ala det, du skriver til mig: “Jeg går på arbejde for at jeg kan holde fri – og det har jeg det rigtig godt med lige nu”.
En sætning som den indbyder ikke til spørgsmål og hvis du mener det af hele dit hjerte, så kan folk også høre det – og høre, at det ikke er til diskussion.
Hvis nogen begynder at stille spørgsmål alligevel eller kommentere noget i stil med: “Jamen, man kan da ikke have et arbejde, man ikke brænder for?!” … Så skal du vide, at det handler om dem – ikke om dig. Det personen i virkeligheden siger er: “JEG kunne ikke have et job, som JEG ikke brænder for.”
Af den grund skal du ikke tage det til dig, når nogen kommenterer dine valg.
Dine egne forventninger til jobbet
Hvis det til gengæld handler om dine egne forventninger til dit arbejdsliv og din arbejdsglæde, skal du gribe det anderledes an.
Når nogen stiller dig spørgsmål, du ikke kan svare på – f.eks: “hvad vil DU gerne, hvad interesserer dig?”, så vend spørgsmålet om.
Svar vedkommende noget i stil med: “Jeg aner det ikke. Hvad synes du, jeg ville være god til?” Eller: “Hvilke interesser ser du i mig, som jeg evt. kunne bruge i et job på en eller anden måde?”
På den måde kunne I måske få en nysgerrig, åben og inspirerende samtale i stedet for en, hvor du føler, at du skal forsvare dine valg på en irriterende måde.
Du kan søge lige hvad du vil (næsten)
Du skriver, at du er i tvivl om, hvilke jobs du kan søge med din uddannelse. Da jeg ikke ved, hvilken uddannelse du har, kan jeg af gode grunde ikke svare på det … Og så alligevel.
For i Danmark er det sådan, at der er nogle få titler, der er beskyttede. Det betyder f.eks., at du ikke må kalde dig advokat med mindre du har bestået jurastudiet. Du må f.eks. heller ikke kalde dig læge eller psykolog med mindre du har uddannet dig til det på universitetet.
Til gengæld er der masser af andre titler, der ikke er beskyttede. F.eks. karrierecoach, som jeg er. Eller tekstforfatter … Eller frisør. Det er titler, som alle kan skrive på visitkortet uanset hvilken uddannelse, de har.
Det er klart, at der er nogle jobs, der giver bedre mening at søge end andre. Men det er sjældent uddannelsen alene, der er afgørende. Det handler i mindst lige så høj grad om dine erfaringer og din viden. Hvis du synes, at et job lyder spændende, men er i tvivl, om du ville kunne komme i betragtning, så prøv at give dem et kald.
Fortæl dem lidt om din baggrund og spørg, om de gerne vil have en ansøgning fra dig. På den måde kan du også blive lidt klogere på, hvad virksomhederne leder efter – og ikke mindst hvordan opgaverne i jobbet er vægtet.
Du kan selvfølgelig også bruge den strategi, når du søger uopfordret.
Måske kan du også hente lidt inspiration i Jobkompasset, som uddannelsesguiden har lavet:
Hvad skal jeg arbejde med – ud fra interesser
Du beskriver, at du ikke ved, hvad du interesserer dig for. Har du det mon på samme måde i forhold til din fritid?
Jeg spørger, fordi der måske alligevel kunne gemme sig et par røde tråde i dine fritidsinteresser. Det er ikke sikkert, at svaret er vildt oplagt, men prøv at gennemgå, hvad du kan lide at lave – og overvej, om det kan bruges til noget i et arbejde.
Og når det er sagt, så er det jo heller ikke sikkert, at dine fritidsinteresser skal være en del af dit professionelle liv. Jeg elsker f.eks. at bage fine kager i min fritid, men det er aldrig noget, jeg tænker, at jeg skal tjene penge på. Det er kun for hyggens skyld – og faktisk er jeg ret sikker på, at jeg ville blive rigtig træt af det, hvis jeg skulle lave af at bage kager hver eneste dag.
Hvad skal jeg arbejde med – Når interesse ikke er nok
Når jeg arbejder med mennesker, der søger mere mening i deres arbejdsliv, er interesser kun en lille del af det samlede billede.
For selvom det er fint at kende sine interesser, så er det endnu bedre at kende sine talenter og styrker. De er nemlig en meget bedre indikator for, om du er glad for dit arbejde.
Når du kender dine styrker ved du, hvad du er naturligt god til. Den viden kan du bruge, når du beslutter dig for, hvilken vej du vil gå og for hvilke jobs, du vil søge. Det gør en kæmpe forskel for dig, om dine styrker er i spil i et job eller om du hele tiden skal kæmpe dig igennem dagen. Det sidste koster nemlig rigtig meget på energikontoen.
Hvis du ikke kender dine styrker vil jeg anbefale, at du tager en styrketest. Det kan f.eks. være den her gratis styrketest fra High5test.
Fra arbejdslykke til trivsel på jobbet
Som jeg tidligere har været inde på, er det finere end fint at have et job for at tjene penge til at gøre andre ting.
Der er ingen, der siger, at arbejdet skal være det, der giver vores liv mening.
Så du behøver altså ikke at være lykkelig over at gå på arbejde. Til gengæld er det afgørende, at du trives på jobbet. For hvis du ikke gør det, vil du fortsat føle dig frustreret.
Der findes seks faktorer for arbejdsglæde og de skal være i spil, hvis du vil trives.
Du kan læse meget mere om de seks faktorer for trivsel her. Du får også svaret på, hvor det er et dårligt råd at sige, at du bare skal finde din passion.
Læs indlæg: Få arbejdsglæden tilbage.
Her på min hjemmeside finder du også andre artikler og indlæg, der kan hjælpe dig videre og hvis du er medlem af en a-kasse kan du nok komme til at tale med en jobvejleder hos dem.
Prøv ikke at overtænke det …
Hjemme i mit køkken har jeg en plakat, hvor der står “Wait, let me overthink this”. Og jeg kommer til at tænke på den, når du spørger, hvorfor du føler, at du løber panden mod en mur, hver gang du finder noget du bare er lidt klar på.
For hvad er det for en mur?
Hvor står den?
Hvor høj er den?
Og hvad er der bag ved den?
Det kan være svært at vide, hvordan du har det med dit arbejde om 5 år. Eller næste år for den sags skyld. Og faktisk er det ikke noget, du kan tænke dig frem til. Der skal handling på, så du får testet forskellige ting af – præcis som du allerede er i fuld gang med.
Du kan selvfølgelig godt gøre dig nogle overvejelser om, hvad du gerne vil – som du også allerede gør – men pas på med at overtænke det.
Du kan med fordel prøve at vende dit fokus og spørge dig selv: Hvilke gode ting er der sket i mit arbejdsliv det seneste år? Og hvad er det gode, der kommer ud af det arbejde, jeg laver nu?
For vi finder som bekendt det, vi leder efter:)
Du har rigtig mange år tilbage af dit arbejdsliv. Så hvis det handler om, at du er nødt til at tage en ny uddannelse for at få et job, du bliver rigtig glad for, er det måske også værd at tage med?
I det samlede regnestykke fylder et par år eller fire ikke så meget.
… Men inden du begynder anstrengelserne med at klatre over muren, så vær lige helt sikker på, at du ikke bare kan løbe udenom den.
For ja, nogle gange er det nødvendigt med mere uddannelse – andre gange er det ikke. Og hvis du ikke vil søge en beskyttet titel, er der mange veje til målet.
Jeg håber, at du er blevet lidt klogere på din situation. Husk, at sådan noget her tager tid. Så klap lige dig selv på skulderen for at være i gang med processen – det er godt gået.
Hvis du vil have endnu mere inspiration, så hent guiden: 3 trin til at finde ud af, hvad du virkelig vil.
Jeg ønsker dig alt det bedste og håber du finder et job, du trives i.
Kh,
Lotte Stjerne – Karrierecoach med egen virksomhed siden 2014.