Er jeg for gammel til at skifte job?

Er jeg for gammel til at skifte job? Og hvad skal jeg gøre ved det, spørger Ingeborg?

Træstub med mange årringe

Karrierecoach, Lotte Stjerne, giver sit svar herunder.

***

Hej Lotte,

Jeg har virkelig brug for et råd.

Er medhjælper på det pædagogiske område, hvor jeg runder 13 til årsskiftet, endda på samme arbejdsplads. Jeg har altid været rigtig glad for mit job og gået glad til og fra arbejdet.

Men ikke længere. Denne verden er blevet så presset på økonomien, vores arbejdsvilkår ændret med skolereformen, så jeg har to arbejdsplads (og dobbelt op på ledelse). Min energi og mine frustrationer over ikke at kunne yde min kerneopgave på bedste vis, dræner mig. Jeg orker ikke mere!

Jeg véd, at jeg er god til mit job, men jeg kan ikke se lyset for enden af tunnelen længere. Og jeg bliver jo ikke yngre! Er nu 60 år, piv frisk, leger gemmeleg og klatrer stadig i træer med ungerne.

Helbredet er super godt og jeg har (normalt) en energi, der lader andre tilbage. Jeg har en masse erhvervserfaring i min rygsæk fra andre job, som jeg har bestredet, siden jeg forlod skolen i 1976. Jeg er omstillingsparat og spænder vidt.

Men jeg når ikke gennem nåleøjet og kaldt til samtale, på de job jeg har søgt, formentlig fordi jeg er “så gammel”!

Var jeg 30 år ville jeg blive spurgt, hvor ser du dig selv om 5 år? Hvis jeg fik spørgsmålet i dag, ville jeg svare HER hos jer, så længe begge parter ser det muligt, men gerne til jeg kan gå pension som 67-årig.

Jeg vil virkelig gerne et karriereskifte, men hvor og hvordan? Denne “håbløse” situation får mig til at føle mig stavnsbundet og uden mulighed for udvikling. Føler snarere en afvikling! Jeg er på ingen måde parat til sige: “Det var det, med tanke på mit arbejdsliv”!

Har du mon et godt råd til mig?

Varme hilsener

Ingeborg

***

du er ikke for gammel til at skifte job!

Hej Ingeborg

Tusind tak for din besked her i min brevkasse. Hvor er det bare et fint navn, du har. Jeg er helt vild med din gode energi – den kommer virkelig igennem her på den anden side af skærmen.

Inden du får mit svar, vil jeg lige sige, at du ikke er den første, som har spurgt til at skifte job inden for pædagogfaget. Derfor kan du måske også finde noget hjælp og inspiration i det svar, jeg har skrevet til Dorthe tidligere på året.

Jeg kan mærke, at jeg faktisk bliver helt ked af det indeni, når jeg læser din besked. For manner, hvor er det bare ikke fair, at dygtige folk som dig bliver behandlet på den måde. Men det er jo ikke det, indlægget skal handle om, så lad os hoppe til sagen.

jeg synes, du lyder som en helt fantastisk person med vildt meget god energi. Hvis jeg var din (måske) kommende arbejdsgiver, ville jeg blive endnu mere nysgerrig, end jeg er i forvejen, på at lære dig bedre at kende.

Du skriver til mig, at du formentlig bliver valgt fra til jobs, du godt kunne tænke dig, fordi du er for gammel. Jeg kan ikke helt lure, om du gerne vil skifte retning i dit arbejdsliv eller om du “bare” gerne vil finde et nyt, lignende job.

Jeg prøver at svare lidt bredt og så må du tage det med dig, som du kan bruge.

Kvinde siger: Det er dit valg

Er du nu helt sikker på, at du er “for gammel”?

Det allerførste jeg vil sige til dig er, at der er et ord i din tekst, som vi lige skal holde godt fast i. Det er ordet ‘formentlig’. For hvor mange af de arbejdsgivere, som du har fået afslag fra, har du talt med? Og hvor mange har sagt, at det var pga. din alder?

Der kan nemlig sagtens være masser af andre grunde til, at det ikke var dig, som bliver valgt til jobbet.

  • Hvem ved, måske har de fået 300 ansøgninger fra mennesker i alle aldre og har valgt en anden ud fra det?
  • Det kan også være, at de måske allerede kendte en eller flere i forvejen, som derfor fik forspring i processen?
  • Eller måske har de valgt, at det var nogle andre kompetencer, der var endnu vigtigere, end dem de kunne finde på dit CV og i din ansøgning?

Jeg ved godt, at det kan være en presset situation at være i, når man får afslag fra et job. Alligevel vil jeg opfordre dig til at være nysgerrig og søge feedback, når du får et afslag.

Nysgerrig kvinde med lup foran øjet

Hvis du så gang på gang får at vide, at det er på grund af din alder, at du bliver valgt fra, så er der måske noget om snakken.

… Men indtil det sker, kan vi ikke antage, at det er derfor.

Heller ikke, hvis vi kigger på tallene fra Danmarks statistik, som viser at ledigheden er højere blandt de 25-39-årige, end hos dem der har rundet de 55 år.

Tips til din ansøgning og dit CV, når du er bange for, at du er for gammel til at skifte job:

1) Vis hvem du er med dine ord

Jeg er nysgerrig på, om du mon skriver lige så levende og let, som du har gjort til mig. Eller om dine ansøgninger er mere “professionelle”. Jeg skriver professionelle i anførselstegn, fordi ordet nogle gange bliver misforstået.

Vejskilt med voksen og barn der holder i hånden

For jo mere “professionelt” og korrekt vi skriver, jo mindre kan man mærke afsenderen. Og det er virkelig en skam!

Hvis du ikke allerede gør det, så skriv endelig lige så konkret i en ansøgning, som du har gjort til mig. Altså, i forhold til det her med, at du elsker at lege gemmeleg og at klatre i træer. Skriv også at du leder efter en god arbejdsplads, hvor du kan være med til at skabe gode rammer og sjov i gaden i de næste 5-7 år.

På den måde fremhæver du tydeligt din personlighed.

Du fremhæver også konkret, at de faktisk kan regne med at beholde dig i længere tid, end de ville kunne, hvis de ansatte en i tyverne, trediverne eller fyrrerne. For de skifter typisk job oftere end hvert 7. år. På den måde kan de se alderen som en fordel.

Og hvis du skulle komme frem til, at du bliver valgt fra til en jobsamtale pga. din alder, så bliv endnu mere nysgerrig på, hvad der er for nogle antagelser, der gør det:

Altså, hvad tænker modtageren af din ansøgning (måske endda ubevidst) om din alder?

Hvis de tænker: Nå, men så er hun sikkert tit træt.

Eller: Så bevæger hun sig sikkert ikke så godt mere.

Eller: Så er hun sikkert skrap og vil have, at tingene skal være på én bestemt måde.

… Indsæt selv flere tanker og fordomme som nogen kunne have, hvis de tænker, at nogen “er for gammel til at få et nyt job” – og kom dem så i forkøbet og modbevis dem, når du skriver.

2) Fremhæv kun det vigtigste i dit CV

Et CV kan godt gå hen og blive uoverskueligt, hvis det skal indeholde alt du har lavet, siden du var 16 år. Derfor er det en rigtig god idé at få ryddet godt og grundigt op i de informationer, der er med.

Måske har du allerede godt styr på det. Ellers prøv at se, om der er noget du kan skære væk. Tilpas også dit cv, så godt du kan, til det job du søger. Det er ikke sikkert, at dit CV skal indeholde de samme ting hver gang.

Og 3) Oversæt dine erfaringer, så de peger fremad

Som tommelfingerregel siger man, at et CV peger tilbage i tiden, mens en ansøgning peger fremad.

Pil der peger fremad

Jeg har jo som sagt ikke læst en ansøgning fra din hånd, men et generelt tip er, at man skal være god til at oversætte sine erfaringer for sin (måske) kommende chef.

Så i stedet for at liste dine erfaringer op, skal du fortælle, hvordan virksomheden kan drage nytte af alle de fantastiske ting, du har lært gennem tiden. Altså, hvordan du kan hjælpe dem med at løse de udfordringer de står over for?

Et lille sprogligt trick du kan bruge, når du skriver, er at skrive “I” langt mere, end du skriver “jeg”. For når du skriver “jeg” i din ansøgning, har du fokus på dit eget perspektiv. Når du skriver “I”, “jer” eller “du”, har du fokus på modtageren.

På den måde laver du en fantastisk oversættelse for dine modtagere af, hvad du kan bidrage med, i forhold til de ting de gerne vil opnå.

Kan man skifte karriere i en sen alder?

I det foregående har jeg lagt vægt på, hvad du kan gøre, hvis du ønsker at blive i den samme branche. Men hvad nu hvis du ønsker at skifte branche eller karriere?

Jov, her handler det i høj grad om, at du finder den røde tråd i dine kompetencer. Altså, hvad ligger bag, at du er god til det, du er god til?

Superhelt der ikke er for gammel til at skifte job

Du skriver bl.a., at du er god til at lege på børnenes præmisser. Det fortæller mig, at du har masser af empati, at du er kreativ og at du sikkert også har tålmodighed ud over det sædvanlige:)

Det er ikke sikkert, at der er mange andre brancher, der kan bruge kompetencen ‘god til gemmeleg’ til så meget. Til gengæld ved jeg, at der er masser af efterspørgsel efter empatiske, kreative og tålmodige mennesker. Det handler altså om at få bredt dit perspektiv ud, hvis du ønsker at skifte retning.

På den måde vil du være en værdifuld kollega og samarbejdspartner rigtig mange virksomheder og brancher. Det er kun fantasien, der sætter grænser – og den, altså fantasien, virker du til at have rigtig meget af. Det ser jeg som et kæmpe plus.

Hvis du ønsker hjælp til at få stillet skarpt på dine styrker, kan jeg anbefale dig at tage en styrketest. Du finder en gratis en af slagsen på på High5 test.

Testens resultater, eller de styrker du selv kommer frem til, at du har, kan du med fordel tilføje til dit CV og bruge i din Bansøgning. Det er gode argumenter for at vælge dig.

Tips til alternativ jobsøgning

Jeg ved, at det kan være en udfordring at bruge sit netværk, når man er i en uopsagt stilling. Alligevel vil opfordre dig til at gøre det det – på en diskret måde, selvfølgelig.

Du kan for eksempel spørge nogen, du stoler på på, om de har en god idé til nogen, du bare må tale med. Du kan så efterfølgende invitere vedkommende til kaffemøde. Husk at skrive i invitationen hvad du kan byde ind med i samtalen og hvorfor den anden part får noget ud af at tale med dig også.

Der findes også en anden – og lidt mere langsigtet metode – til at skifte retning. Den består i, at begynde at kommunikere på de sociale medier om noget, der interesserer dig.

Bog der bliver åbnet

Du kan f.eks. bruge LinkedIn, hvor du kan være aktiv i grupper, følge relevante personer og kommentere når det giver mening. På den måde er der mulighed for, at ham eller hende der skal invitere til jobsamtale genkender dit navn i bunken og vælger at invitere dig.

Jeg håber også, at det kan hjælpe dig med at slippe tanken om, at du er for gammel til at skifte job. For det tror jeg bestemt ikke, at du er.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar. Jeg må sige, at at jeg er fuld af fortrøstning i forhold til, at du nok skal finde et nyt og spændende job. Der må altså være mange, der sætter pris på at have en piv-frisk kvinde i sin bedste alder som kollega!

Jeg synes, at du er super sej og jeg ønsker dig alt det bedste.

Kontakt Lotte Stjerne
Lotte Stjerne

Kh,

Lotte Stjerne – Karrierecoach med egen virksomhed siden 2014.

Skriv en kommentar