De 7 bedste TED Talks om at finde sin passion og forfølge den

Hvordan finder man sin passion?

Og er det overhovedet den rette vej frem, når man gerne vil finde eller skabe et job, man er glad for? 

Det er der mange perspektiver på og her får du nogle af de bedste – efter min mening.

De 7 TED Talks herunder er nogle jeg selv er blevet inspireret af gennem tiden. De har hver især givet mig nye perspektiver på de mange ting der opstår, når man begynder at forfølge sine drømme – lige fra de første frustrationer over at jobbet ikke giver mening til opstart af virksomhed, hvor der pludselig mangler momentum.

Når du har set videoerne vil du vide:

👉  Hvorfor det er mere end okay at have mange interesser frem for én passion

👉 Hvilke elementer der skal til for at finde et arbejde du elsker

👉 Hvordan du bliver mere modig og vedholdende

👉 Hvordan du finder den røde tråd i dine erfaringer og bruger dem til noget meningsfyldt

👉 Hvordan du træffer svære valg, når det gælder din karriere eller andre ting

👉 Hvorfor du skal kende dit “why” og hvordan du finder det

👉 Og sidst men bestemt ikke mindst hvordan du bliver bedre til at slippe overspringshandlingerne og få lavet noget, du er stolt af.

Derfor kan du ikke finde din passion

Den første talk, du skal se, er Emilie Wapnick, der taler om de frustrationer der opstår, når man ikke kan finde “sit kald”. 

Mange af os har hørt igen og igen, at den eneste rigtige måde at elske sit job på er at finde sit kald. Og når vi så ikke kan det, bliver vi kede af det og måske en smule misundelige på dem, der er begejstrede for det de laver. 

Jeg kan godt afsløre, at jeg elsker den her talk!

Se den hvis: Du ikke kan finde din passion eller føler, du har fundet din rette hylde.

 

Find din passion og vær vedholdende

I den næste video står Angela Lee Duckworth på scenen. Hendes talk er baseret på hendes bog af samme navn og hedder “Grit: The power of passion and perserverance”. Den er også udgivet på dansk. Her hedder den “Gnist: Personlig styrke gennem passion og vedholdenhed.

Jeg synes ikke, at den danske oversættelse af grit som gnist er særlig god, men jeg har heller ikke bedre forslag. Det er svært, fordi der ikke findes et dansk ord for grit, men hvis du forestiller dig en blanding mellem mod, ben i næsen og vedholdenhed går det ikke helt galt.

Angela taler om sammenhængen mellem talent, passion og vedholdenhed. Hun forklarer også hvilke faktorer der er vigtigst, når det handler om at få succes med de mål, vi sætter os.

Se den hvis: Du gerne vil vide, hvilke træk hos en person, der er de vigtigste for at få succes med det, man gerne vil.

 

Sådan finder du et job, du elsker

Scott Dinsmore levede af at gøre det, han elskede allermest, nemlig at hjælpe mennesker med at finde deres retning i arbejdslivet.

Jeg kan huske, at jeg googlede hans navn efter jeg havde set hans talk første gang. Jeg blev overrasket over, at den foreslåede søgning i Google var “Scott Dinsmore dead”. Det var den, fordi Scott desværre fik et alt for kort liv og omkom i en ulykke, da han  var ved at bestige Mt. Kilimanjaro i 2015.

Hans TED Talk lever dog videre og er indtil nu set flere end 6 mio. gange. Scott deler det bedste og det værste karriereråd han nogensinde har fået – og fortæller også, hvilke elementer, der ifølge ham, ligger til grund for at finde et job man elsker.

Se den hvis: Du er kørt fast og mangler inspiration til at komme videre – måske endda til at starte noget selv.

 

Lær at træffe svære karrierevalg

Har du nogensinde stået over for et valg, der virkede umuligt at træffe?

Måske står du i den situation lige nu. Det kan være, at du overvejer, om du skal blive i dit nuværende job eller sige ja tak til et andet tilbud. Det kan også være, du går og tænker på, om du skal blive i de faste rammer eller starte det projekt, du længe har drømt om.

Der er som regel åbenlyse fordele og ulemper ved begge muligheder i de svære valg, men Ruth Chang giver her sit bud på, hvordan du alligevel kan træffe et valg, som du bliver glad for. 

Se den hvis: Hvis du vil blive bedre til at træffe svære valg.

 

Find den røde tråd i dine interesser

Okay, så teknisk set er Steve Jobs tale her ikke en TED talk. Men første gang jeg så den var på ted.com, så den kommer med alligevel:) Han holdt talen i 2005 for at inspirere dimittenderne på Stanford Universitet til at gå efter deres drømme.

Se den hvis: Du synes, at dine erfaringer stritter i forskellige retninger og du kan blive i tvivl om, hvordan du kan bruge dem samlet OG hvis du også vil inspireres til at følge dine karrieredrømme.

 

Find dit “why”

Måske har du allerede set Simon Sineks talk. Den er nemlig blevet vist næsten 45 mio. gange! Grunden til det er selvfølgelig, at den er god. Den handler om, hvorfor nogle virksomheder har succes med deres markedsføringsbudskaber og andre ikke har – og det handler om passion.

Det viser sig nemlig, at succesen hænger sammen med om virksomhederne ved hvorfor de laver det de laver, eller om de blot taler om, hvad de laver. 

Se den hvis: Du præsenterer dig med din jobtitel, når nogen spørger, hvad du laver. Eller hvis du savner mening med dit arbejde.

 

Forstå dine overspringshandlinger – og skær ned på dem

Tim Urban giver her en af de sjoveste TED Talks, jeg har set. Den handler om, hvorfor vi overspringshandler. 

Jeg tror de fleste af os kender følelsen af, at vi lige er nødt til at tjekke dr.dk og se, om der er sket noget nyt og spændende eller slet ikke kan vente med at tjekke leveringstidspunktet på det badetøj vi bestilte den anden dag… Eller er det mon bare mig? 🙂 

Se den hvis: Du ønsker at skære ned på antallet af dine overspringshandlinger.

Jeg håber, at du har fundet inspiration i videoerne. Jeg er sikker på, at de nye perspektiver og måske kan de hjælpe dig i lige præcis den fase, du er i nu.

Er der andre TED Talks, der har inspireret dig? Hvilken er den bedste, du har set? Del meget gerne i en kommentar herunder – så kan listen med gode sager blive endnu længere. 

Kontakt Lotte Stjerne
Lotte Stjerne

Kh,

Lotte Stjerne – Karrierecoach med egen virksomhed siden 2014.

Skriv en kommentar